Teksten

Tekst op een nieuw grafmonument
Nadat het ontwerp voor de (urn-) steen is bepaald, gaan we denken over de tekst die er op de steen moet komen. Vaak wordt verwezen naar de rouwkaart. Hierop staan soms mooie zinnen die de familie terug wil zien op de steen. Bedenk daarbij goed of de tekst over, bijvoorbeeld 10 jaar nog van toepassing is. Vraag uzelf niet af of er wel voldoende ruimte op de steen is. Dat is ons ‘probleem’. Uiteraard geven wij advies over hoe de tekst op de steen te maken:

  • Graveren: De letters worden +- 3 mm diep in de steen gestraald en daarna in kleur gelakt met verf. Of juist contra zandstralen, de letters blijven dan staan en erom heen wordt een paar mm weg gestraald. De letters heten dan ‘verheven’.
  • Laseren: De letters worden eventueel samen met een foto, vrij ondiep in de steen gebrand en vervolgens met een witte of zilverkleurige verf ingekleurd. Laseren geeft een minder groot contrast maar heeft een veel fijnere afwerking, zeer geschikt voor portretten en afbeeldingen. De kleur van het graniet moet wel rustig en donker zijn ivm de achtergrond.
  • Bronzen letters: Allerlei lettertypes zijn er te krijgen in brons, staal of aluminium. Per letter of per woord, vaak afhankelijk van het gekozen lettertype. Meestal adviseren wij dit soort letters op keien en ruwe achtergronden ivm de lange duurzaamheid van de tekst en de leesbaarheid in ruwe achtergronden.
  • Tekstplaatjes: de tekst kan ook op een tekstplaatje gemaakt worden in glas, brons of staal. Los bij een mooie steen of bij een kunstwerk.

Tekst op een bestaande steen
Als opa al begraven ligt en die heeft een mooie steen….en oma overlijdt een paar jaar daarna, dan moet de steen natuurlijk van het graf om de begrafenis in het familiegraf mogelijk te maken. De uitvaartverzorger of u zelf, regelt dan met ons dat de steen zsm opgehaald wordt van het graf. Daarna kan de grafdelver zijn werk doen.

Als de steen bij Harder staat, ontvangt u automatisch een brief met deze melding. U wordt uitgenodigd om contact met ons op te nemen als jullie zover zijn om een vervolg tekst  en eventuele aanpassingen aan het monument te bespreken. Vaak kan dit telefonisch of per mail en langskomen is natuurlijk ook goed. Wij hebben de steen staan, maar hebben hier ook foto’s van.

Binnen een paar weken staat de steen dan weer op het graf. Nu voor opa én voor oma.

Tip: steeds vaker kiezen nabestaanden ervoor om de tekst te vervangen. Dit is soms eenvoudiger dan een aanvullende tekst.  Er kan dan een mooie, gezamenlijke nieuwe tekst op de steen die voor beide ouders van toepassing is.

QR code

Alle herinneringen voor u op uw eigen gedenksite. Deze fraaie site is voorzien van foto’s, teksten, filmpjes en tekeningen die te maken hebben met de overledene. Om de site op een computer te kunnen bekijken, tikt u eenvoudig het webadres in. De extra dimensie zit in de QR code, die werkt met smartphones (mobiele telefoon) en tablets.

Voorbeelden tekst & afbeeldingen