Harder Natuursteen in het NOS journaal

Een vast contract: werkgevers willen wel, maar durven niet

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zijn bang om werknemers in vaste dienst te nemen omdat het veel geld kan kosten. Als de politiek niet ingrijpt dan profiteert niemand van de economische groei, waarschuwen ondernemers.

Het is een reactie op de nieuwe FNV-voorzitter Han Busker die zegt dat de flexibilisering op de arbeidsmarkt is doorgeslagen. Ook hij vindt dat de politiek moet ingrijpen om meer vaste banen terug te krijgen.

Ondernemer Ketie Hoogervorst, directeur bij Harder Natuursteen, merkt dat het steeds lastiger is om mensen in vaste dienst te nemen. Er zijn te veel bijkomende kostenposten. “De politiek heeft een prikkeldraad om vaste contracten gelegd”.

 

Bij het MKB-bedrijf van Ketie Hoogervorst werken achttien mensen, van wie veertien met een vast contract. De werknemers die flexibel werken, willen ook liever een vast contract, omdat de onzekerheid nu groot is. “Het is verschrikkelijk spannend. Zeker omdat ik een koopwoning heb en de hypotheek gewoon betaald moet worden”, vertelt een van de medewerkers.

Het liefst neemt Ketie iedereen in vaste dienst, omdat het gemiddeld twee jaar duurt tot iemand een volleerd natuursteenbewerker is. Maar de risico’s zijn  groot. “Twee jaar doorbetalen bij ziekte, de WGA-premie en de transitievergoeding: dat maakt het ondernemen risicovol”, zegt ze.