Graniet/Marmer advies

Natuursteen is de verzamelnaam voor alle typen gesteenten. De drie meest verkochte soorten zijn graniet, marmer en hardsteen.

Graniet
Graniet is een stollingsgesteente, zeer hard, nauwelijks poreus en daardoor bijzonder geschikt voor het gebruik als aanrechtblad. Graniet mag niet verward worden met granito, wat geen natuurproduct is, maar een mengsel van cementen marmer korrels dat gestort wordt.

Eigenschappen
Graniet is vrijwel onkwetsbaar, het heeft een hoge chemische bestendigheid waardoor het bestand is tegen huishoudelijke vloeistoffen. Het is door zijn hardheid krasvast. De hittebestendigheid is bijzonder hoog. Alleen een zeer hete vlakke pan, direkt van een kookplaat op het blad geplaatst, kan scheurtjes veroorzaken d.m.v. uitzetting. Dit verschijnsel valt buiten de garantie. Graniet is decoratief. Er zijn meer dan 40 graniet kleuren te leveren, alle met verschillende structuren; mooi gevlamd, gespikkeld en ook heel rustig.

Graniet kan goed van toepassing zijn op de inrichting van het gehele interieur. Bijvoorbeeld een keukentafel, vensterbank, vloer en natuurlijk achterwandbekleding.

Onderhoud graniet
Graniet is onderhoudsvrij. De meeste natuursteensoorten worden voor aflevering door ons geïmpregneerd.Het blad kan afgenomen worden met een vochtige doek en voor een optimale glans, even napoetsen met een droge doek. Onderhoud met middelen is niet nodig.

Marmer
Marmer is een zachtere natuursteensoort. Je herkent het materiaal aan de vaak ge-aderde structuur. Het heeft een rustige uitstraling en is in allerlei kleuren te krijgen. Het marmer is geschikt voor afwerking van haarden, vensterbanken en badkamer, maar is niet krasvast en gevoelig voor vloeistoffen. Je past het vaak toe op oppervlakten waar niet ‘op geleefd’ wordt. Veel vloeren worden gelegd in de mooiste marmersoorten. Zie dit als een houten vloer, kleine krasjes worden naarmate erop gelopen wordt minder zichtbaar.

Desondanks wordt marmer veel gebruikt als aanrechtblad. de natuurlijke eigenschappen en uitstraling winnen het dan van de onaantastbaarheid van graniet.

Onderhoud marmer
Vlekjes kunnen met verdund bleekwater opgelost worden. Bleekwater bevat geen zuur, waardoor het marmer niet aangetast wordt.

Hardsteen
Hardsteen, een kalksteen uit de groeve in België of Ierland. Al honderden jaren wordt hardsteen voor vele toepassingen gebruikt. Vroeger werd het al als werkblad of keukenblad gebruikt. Vooral in een authentiek gebouw kan het hardsteen blad met zijn karakter goed in de sfeer passen.

Hardsteen is van organische aard. Dat betekent dat er mooie fossielen in voorkomen en ook witte kalkstreepjes horen in hardsteen thuis. Het is van belang dat de klant hierop gewezen wordt. De meest praktische afwerking van de hardsteen bladen is een mat gepolijste afwerking in de was gezet.

Onderhoud Hardsteen
Tegenwoordig staan er veel flessen reinigingsmiddel in de kast. Deze middelen bevatten een hoge ph waarde en zijn hierdoor schadelijk voor hardsteen. Dat geldt ook voor wijn, citroensap, azijn etc. Wanneer deze producten in aanraking komen met hardsteen, is het gevolg hiervan een doffe plek. Na een aantal weken zal die doffe plek weer verzadigd worden met huishoudelijke vetten en wordt daardoor minder zichtbaar. In de loop van het jaar wordt het blad weer egaler en krijgt het blad een natuurlijk en nostalgisch karakter.

Voorbeelden graniet/marmer advies